Dne 07.10.2020

Spoštovani svojci, prijatelji in znanci!

Zaradi poslabšane epidemiološke slike v državi ter v naši in okoliških občinah

od ČETRTKA, 8. 10. 2020 dalje

za tri tedne zapiramo dom za VSE obiske.

 

Če bo potrebno podaljšati ukrep, vas bomo o tem pravočasno obvestili.

Stanovalce in svojce naprošamo za razumevanje trenutne situacije, za potrpežljivost in sodelovanje. Potrudili se bomo, da bo bivanje stanovalcev kljub danim omejitvam prijetno in čim manj stresno.

 Vsak dan od ponedeljka do petka lahko med 15. 30 in 16. 30 na mizi pri glavnem vhodu (med vrati) pustite:

  • časopis
  • zdravila (v originalni embalaži)
  • nujno kozmetiko (v originalni embalaži)
  • denar
  • pijačo v originalni embalaži
  • dodatne plenice
  • piškote ipd. v originalni embalaži

Na prineseno napišite ime in priimek stanovalca in datum prinosa. Prosimo vas, da ne prinašate doma pripravljene hrane ter sadja in podobno. V domu bomo še naprej poskrbeli, da bodo stanovalci s tem preskrbljeni.

 Dom upokojencev Vrhnika

 

Dne 29.09.2020

Spoštovani svojci, prijatelji in znanci!

Zaradi slabšanja epidemiološke slike v naši in okoliških občinah od tega tedna dalje niso več dovoljeni odhodi naših stanovalcev v domače okolje. Obiski bodo v primeru slabega vremena potekali v prireditvenem prostoru v pritličju in pod nadstreškom na domskem vrtu.

Še naprej vas prosimo za dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov: pravilno nošenje maske ves čas obiska in razkuževanje rok. Prav tako vas prosimo, da omejite svoj obisk na največ 45 minut (v sobah 30 minut) in ne podaljšujete svojega obiska, saj lahko le tako izvedemo obiske za čim več stanovalcev tako, da ob istem času ni v prostoru preveč ljudi.

Hvala za razumevanje in ostanimo zdravi!

OBVESTILO SVOJCEM, PRIJATELJEM, ZNANCEM

Dne 18. 9. 2020

Spoštovani svojci, prijatelji in znanci!

Obveščamo vas, da je bil sum na okužbo pri zaposlenem v DU Vrhnika ovržen. Zato ponovno vzpostavljamo naročanje kot je zapisano v navodilu objavljenim z dne 10.09.2020.

O vseh spremembah vas bomo še naprej sproti obveščali.

Hvala za razumevanje in ostanimo zdravi.

mag. Milena Končina, direktorica

NAVODILA ZA OBISKE OD 14. 9. 2020 DALJE

Dne 10. 9. 2020

Za branje navodil kliknite tukaj.

SPREMENJEN PROTOKOL OBISKOV OD 6. 7. 2020 DALJE

Dne 3. 7. 2020

Za branje protokola kliknite tukaj.

NAVODILA IN POGOJI OB OBISKU SVOJCEV

Dne 30. 6. 2020

Za branje navodil kliknite tukaj.

ŽIVLJENJE V NAŠEM DOMU V ČASU RAZGLAŠENE EPIDEMIJE

Dne 25. 5. 2020 – PRISPEVEK V NAŠEM ČASOPISU: ŽIVLJENJE V NAŠEM DOMU V ČASU RAZGLAŠENE EPIDEMIJE Prispevek je na voljo v spletni izdaji Našega časopisa z dne 25. 5. 2020 (str. 8-9).

Za branje članka kliknite tukaj.

Praznični ponedeljek v našem domu

(27.4.2020)

Ženski pevski zbor Kobinat je posnel naslednjo pesem doma, v samoizolaciji ob ukrepih vlade za omejevanje okužbe s koronavIrusom. Namenili so jo nam: negovalcem in negovalkam, strokovnim delavkam, delavcem, vsem drugim zaposlenim ter seveda vsem stanovalkam in stanovalcem centrov, domov za starejše občanke in občane.

Z objavo pesmi nam sporočajo: ”V časih, ko ne pomnimo, kdaj smo se nazadnje v skrbi za zdravje bali oz. izogibali stisku rok, objemom in drugim oblikam bližnjih stikov, vam Ženski pevski zbor Kombinat stiska roke in vas toplo objema s svojimi glasovi in pesmijo, za katero želimo, da vam polepša dan in vas spodbudi, da k boljšemu in lepšemu jutri zapojete skupaj z nami. Mislimo na vas!”

Pesem lahko poslušate in si jo ogledate tukaj.

ŽPZ Kombinat pa se iskrena zahvaljujemo!

V galeriji pa je nekaj utrinkov iz današnjega sprehoda. Za ogled kliknite tukaj.

Pozdrav ŽPZ Kombinat

(25.4.2020)

ŽPZ Kombinat vsem v zdravstevnih ustanovah, trgovinah, pisarnah, tovarnah, domovih starostnikov in vsem, ki so v samoizolaciji doma, pošiljajo objem s pesmijo:

“Dvignimo glave za vse, ki trpe, podajmo roke, vsem, ki hrepene…”

Posnetek si lahko ogledate tukaj.

Vseslovensko nestrinjanje direktorjev in zaposlenih v domovih upokojencev dne

(24. 4. 2020)

Odločevalci nam vztrajno zatrjujejo, da se starejšim v aktualni krizi namenja posebna pozornost ter da je dostojno in kakovostno življenje v starosti njihova prednostna naloga, a so konkretni in učinkoviti ukrepi na tem področju redki. Domovi za starejše smo epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri skrbi za preprečevanje in zajezitev širjenja virusa Sars-CoV-2 pa ostali prepuščeni sami sebi. Kljub številnim pozivom, argumentom, zahtevam in prošnjam nismo slišani.

Ker smo zaposleni edini glas naših stanovalcev in ker si ne smemo dovoliti, da naše domove in domove naših stanovalcev spremenijo v negovalne bolnišnice, vsekakor pa si ne želimo, da se ponovijo primeri, ko se okužba zaradi neustreznega ravnanja razširi po celem domu, in ogrozi vse, smo zaposleni v domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami danes 24. aprila 2020, ob 13.30, javno izrazili naše nestrinjanje s stanjem tako, da smo za 15 minut zapustili prostore doma in s tem odločevalcem mirno, a jasno in odločno povedali, da imamo dovolj njihove samovolje, neustreznih, nestrokovnih in nedoslednih navodil ter sistemske diskriminacije naših stanovalcev.

Pri tem smo upoštevali vse preventiven ukrepe – nosili smo maske in ohranjali ustrezno razdaljo. Prav tako je bilo v tem kratkem času poskrbljeno za zdravje, varnost in dobro počutje stanovalcev. V naših aktivnostih so nas podprli tudi predstavniki civilne zaščite Vrhnika, predsednik Krajevne skupnosti Vrhnika, članici Sveta Doma upokojencev Vrhnika ter naš lokalni medij Naš časopis.

Prilagamo nekaj fotografij dogodka ter objavo članka na mojaobcina.si. Vabimo vas, da si preberete naše zahteve ter nas tudi vi podprete v naših skupnih prizadevanjih.

Ostanimo zdravi!

Nekaj utrinkov lahko vidite v galeriji. Za ogled kliknite tukaj.

Občutki stanovalke v izrednem stanju

(20.4.2020)

Sem oskrbovanka DU Vrhnika in rada bi povedala kako je tu, v času ko po svetu divja koronavirus.
Naš dom je star 45 let in v njem prebiva 240 stanovalcev. Za nas skrbi 130 zaposlenih. Razdeljen je na osem enot. Jaz sem v enoti Izvir, za katero lepo skrbi dipl. med. sestra gospa Barbara Košir.
Tesnoba se je začela 26. februarja, ko so prepovedali obiske zaradi gripe, ki je bila na vidiku. Po nekaj dneh se je začelo govoriti o tem smrtno nevarnem virusu: Covid –u 19.
Direktorica, gospa Milena Končina se je hitro odzvala in pogovorila s tistimi, ki so zadolženi o ukrepih, ki so nujno potrebni. Sestanke imajo vsak dan, da točno vedo kaj kdo dela in kaj se v domu dogaja.
Večji del pritličja so izpraznili, razkužili in tesno zaprli, da so postelje pripravljene.
Stanovalci si razkužujemo roke, hodimo le po svoji enoti, ven gremo dvakrat na dan, a le če je lepo vreme. Zaposleni pa peljejo ven tiste, ki so na vozičkih. Vsi smo 2 m narazen. Prav vsako jutro nam merijo vročino. Zaposleni pa si jo merijo pri vhodu v dom in si nadenejo zaščitno opremo. Ves dom, ne samo kljuke, se razkužuje vsak dan večkrat.
Jedilnico smo zapustili, ker nam hrano in zdravila dostavijo v sobo. Hrana je zelo okusna, poleg toplega obroka dobimo še sadje, kompot in sladico. Če kdo želi piti pravo kavo jo tudi dobi. Vitaminov je res veliko.
Čeprav smo v sobah nam ni dolgčas. Za to sta poskrbeli delovni terapevtki gospa Marijana Bačnik in gospa Mojca Mikec. Prinašajo nam slike za barvanje, razne uganke in vaje za spomin ter križanke. S tem si krajšamo čas.
S svojimi dragimi se slišimo po telefonu, na željo pa tudi preko videoklicev. K nam sta prišla dva »fanta« in nam pod vrbo igrala harmoniko ter pela, kar nas je zelo razveselilo. Za Veliko noč je prišel gospod duhovnik maševat in žegnat dobrote v košari, ki so jih pripravili v naši kuhinji. Vrhniški duhovnik je bil zunaj, mi pa v sobah, a smo ga slišali, ker je bil dom ozvočen. Bilo je čudežno.
Meni večkrat tečejo solze sreče in hvaležnosti za vso pozornost v teh težkih časih. Občudujem zaposlene v našem domu saj so prijazni in ustrežljivi kljub utrujenosti. Njihovo delo pove več kot tisoč besed.
Iz srca Vam hvala za vso pomoč, ko za nas skrbite podnevi in ponoči, jaz zato v lepše čase upam, ker Vam res zaupam!

Violeta Veber
(op.: besedilo ni lektorirano)

Velika noč v našem domu

18.4.2020

Velika noč je praznik veselja in upanja. Pred velikonočnimi prazniki so stanovalci izdelovali pisanice in zajčke, na vrtu pa smo v lepem vremenu pripravljali jajca za barvanje pirhov. Slike si lahko ogledate tudi pod zavihkom ‘Galerija’.

Na veliki petek smo povabili duhovnega pomočnika iz župnije Vrhnika, ki je na vrtu blagoslovil velikonočne jedi in nagovoril stanovalce, ki so ga spremljali z oken in balkonov doma. Prav tako smo v domski kuhinji pripravili vse tradicionalne velikonočne jedi, sladkali s potico, velikonočnimi čokoladnimi jajčki in z velikonočnim čokoladnim zajčkom.

Za ogled fotografij kliknite tukaj.

Harmonika na obisku

18.4.2020

Za razvedrilo naših stanovalcev sta nas v sredo, 8.4.2020 obiskala Roman in Klemen in na varni razdalji zunaj doma zaigrala na harmoniko ter popestrila sončno sredino popoldne. Stanovalci so vesele zvoke poslušali skozi okna svojih sob z vseh strani našega doma. Za pripravljeno presenečenje in razvedrilo se jim vsi zahvaljujemo.

Sporočila, lepe misli in izdelki od učencev OŠ Borovnica

17.4.2020

Včeraj smo dobili od učencev 4.razreda OŠ Borovnica naslednje sporočilo, ki ga moramo deliti z vami.

Spoštovani,

učenci 4. razreda osnovne šole dr. Ivana Korošca Borovnica so za upokojence pripravili prav posebna sporočila, lepe misli in izdelke.

Pošiljam Vam povezavo do videoposnetka, ki smo ga s skupnimi močmi oblikovali, da jim prinesemo iskrico sreče, ljubezni in veselja v njihova srca.

Videoposnetek si lahko ogledate tukaj.

Vam, vsem zaposlenim in upokojencem želim lep dan.

Anja Strle, študentka 4. letnika Pedagoške fakultete v Ljubljani

———————————————————————————————

Dragi ustvarjalci in ustvarjalke prispevka,

ne morete si misliti, kako ste nas razveselili, nam izvabili solze na oči, a to so bile solze veselja in ganjenosti. Toliko ustvarjalnosti, veselja, dobre volje in pozitivnih misli že dolgo nismo prejeli. Bili smo presenečeni in veseli, da ste se spomnili na nas. Prispevek bomo vrteli po skupnih prostorih v našem domu, da bo spodbujal naše stanovalce, da bodo lažje preživeli čas do trenutka, ko se bodo ponovno srečali s svojimi bližnjimi.

Res iz srca hvala,

zaposleni v Domu upokojencev Vrhnika