45 LET DOMA UPOKOJENCEV VRHNIKA

LETO 2020

Naš dom je v letu 2020 dopolnil 45 let obstoja in delovanja na področju skrbi za starejše. Nepredvidena situacija s korona virusom nam je preprečila marsikatero aktivnost, ki smo jo načrtovali za praznovanje tega jubileja. Prvič v zgodovini doma smo morali nekatere naše navade, dogodke in aktivnosti popolnoma spremeniti ali celo opustiti, vse z namenom zaščite in varnosti pred morebitno okužbo s korona virusom. Kljub vsemu pa smo za naše stanovalce organizirali različne aktivnosti, ki smo jih izvajali na domskem vrtu ali pa smo se odpeljali na krajši izlet v okoliške kraje.

Čeprav je koronavirus spremenil marsikaj, kar nam je vzelo veliko časa in energije, pa nikakor nismo pozabili na naše cilje, in sicer v prihodnje zagotoviti boljši bivalni standard za naše stanovalce. Že v času 1. epidemije v marcu smo začeli z aktivnostmi za pridobitev zemljišča na lokaciji nekdanje vojašnice na Stari Vrhniki in tako je bil 14. julij 2020 za naš Dom pomemben dan, saj smo s sklepom Vlade Republike Slovenije namreč v upravljanje dobili zemljišče na lokaciji nekdanje vojašnice Stara Vrhnika. Ob tem sta tako Ministrstvo za obrambo in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izkazali izjemen posluh za naše pobude in prizadevanja, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Lokacija zemljišča je v neposredni bližini Doma upokojencev Vrhnika. To je le začetek poti uresničevanja ciljev zagotoviti ustrezen bivalni standard in ob vzpostavitvi enot na drugih lokacijah omogočiti začetek prenove tudi matičnega doma.

S projektom smo kandidirali na javnem razpisu, ki ga je objavilo Ministrstvo za delo in je namenjen sofinanciranju vlaganj v infrastrukturo za izvajanju dnevnih oblik varstva in za zagotavljanje začasnih namestitev za starejše in ponosni smo, da smo bili konec leta na razpisu uspešni ter smo pridobili finančna sredstva za gradnjo enote za zagotavljanje dnevnega varstva starejših, saj v matičnem domu nimamo ustreznih pogojev za izvajanje te storitve.

 S tem smo korak bližje do vse potrebne širitve Doma upokojencev Vrhnika, saj na tak način krepimo storitve v skupnosti, ki starejšim omogočajo kakovostno oskrbo in podporo ter dostojanstveno življenje.